Valfrihetens letargi

 

I den gamla världen, den som de som är födda före 80-talet har varit med om var saker och kring behagligt enkla. Det fanns ett telefonbolag, två bilar, tre tandkrämer, fyra tv-märken, fem sorters frukt och så vidare. Medborgarna i det lilla kungariket kunde ägna sin fritid till att läsa böcker, se på idrott, umgås eller vara ute i skog och mark. Det var innan Pandoras lillasyster öppnade sin ask. En ask som bara innehöll en farsot, med större skadepotential på välmåendet än något krig eller digerdöd: Valfrihet. Smygande kom det över oss, förföriskt viskande sitt mantra om rätten och tjusningen med att välja själv att inte bara buga och niga inför det som var erbjudet. Många var vi som föll för lockelserna och villigt medverkade till att öppna upp och avreglera, marknadsanpassa och segmentera.  Jämfört med för 15 år sedan kan vi nu även välja telebolag, tevebolag, husläkare, skola, dagis, sophämtning och en rad olika tjänster vi inte ens visste om att det fanns behov av att välja. Har det då blivit så mycket bättre? Till stora delar nej, bakom valfrihetens fasad ligger flera starka motkrafter:

  1. Människor har inte blivit särskilt mycket smartare den senaste 15 åren, däremot mer intresserade av pengar. Det har lett till en utveckling av förvillopol. Ett förvillopol kännetecknas av att många leverantörer erbjuder liknande tjänster men att det är omöjligt för t o m konsumentverket att bena ut vad som är ett bra val. Typiska branscher är telefoni, bank, försäkring och el.
  2. Människor får avsätta en större del av sin fritid på att göra en rad val som inte leder till en bättre vardag. Särskilt inte inom förvillopolen. Där leder timmar av noggranna studier ofta till att man låter saker och ting vara med en förhoppning om att man kanske inte blir jättelurad. Timmar som tidigare kunde ägnas åt idrott, umgänge eller annan valfri hobby.
  3. Det har uppkommit en rad valmöjligheter rörande skola och förskola som mer syftar till att tillfredställa föräldrarnas självbild av sig själva som en speciell och unik familj, än barnens behov. Vilket lågstadiebarn skulle själv välja att gå i Franska Montessorisrytmikskolan i andra ändan av staden jämfört med att få gå i skolan 200 m från huset tillsammans med sina kompisar, och sedan dessutom får börja i skolan i oktober medan de andra började i september eller maj?

Tänk den dagen när vi alla, i alla lägen, sitter som Sally, i Harry mötte Sally, och tar upp fem minuter för att beställa en enkel lunch, strax därefter kommer all utveckling att avstanna till dess revolutionen kommer och befriar oss.


Kommentarer:
Postat av: Erik Starck

För 100 kr per gång lovar jag att fatta alla dina beslut åt dig. Så slipper du.

Postat av: Tommy

Jag kan fatta besluten åt dig för 125 kronor beslutet, och då kan du utnyttja mina röda beslutspriser som innebär att beslut inom dina tre favoritområden bara kostar 75 kr styck.

2005-03-11 @ 09:14:36
URL: http://www.anvandbart.se/
Postat av: steffanie

Jag ser fram emot den dagen vi tvingas välja vattenleverantör! Då tänker jag välja att ha fjällbäcksvatten i mina ledningar! ;-)

2005-03-11 @ 11:31:20
URL: http://www.steffanie.net
Postat av: jonas

Om du lovar att binda dig till mig som beslutsfattare i 24 månader, bjuder jag på de första tre månaderna. Dessutom får du fria beslut fattade på kvällar och helger.

(PS: om du skulle vilja byta till en annan beslutsfattare under bindningsperioden utgår en bytes-avgift.)

2005-03-13 @ 17:10:19
URL: http://kornet.nu/blindhona/
Postat av: Anonym

Fanny?need sweep,Periclean claustrophobic!brutalized spectra - Tons of interesdting stuff!!!

2006-09-07 @ 08:50:06

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits