Postkonsumtionistiskt manifest

Det sägs att vi lever i ett konsumtionssamhälle och var och en som besöker någon av landets alla externa köpcentra en vanlig helg får tydliga bevis för det. Men som alla faser i samhällsutvecklingen kommer även denna att ebba ut och ersättas av något nytt. Efter att ha besökt norra Stockholm återvinningsstation med jämna mellanrum vågar jag påstå att vi inom kort kommer att stå inför det postkonsumtionistiska samhället. Det finns flera tecken som stödjer detta:

  1. Många människor, bl a undertecknad, känner idag större personlig tillfredställellse av att göra sig av med saker än att skaffa nya.
  2. Yngre och uppväxande generationer kommer att få ta om hand om så mycket saker, sommarstugor m m av sina föräldrar att de inte kommer att ha tid över för egna inköp utöver mat, kläder och bärbar elektronik.
  3. Den dagen energipriserna rasar i höjden, inom 10 - 20 år, kommer Kina att sluta vara världens lågprisproducent. Företag kommer att få bygga smarta fabriker på lokala och regionala marknader istället för att minimera transportkostnaderna. Dessa produkter kommer att konstrueras förberedda för återvinning på ett helt annat sätt än idag.

Kommentarer:
Postat av: Anonym

Lönsamheten kommer att försvinna för externetableringarna i och med allt högre bensinpriser samt att om man vill handla billigt (vilket det ofta inte är trots allt på de stora varuhusen) handlar man via internet och hämtar ut paketet på närmaste postutlämningsställe.

2007-05-17 @ 21:14:58

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits