SUV-gudien för bättre koll

Ingen har nog kunnat missa det faktum att 4-hjulstrenden bara blir starkare och starkare. Den evolutionärt lagde bilbeskådaren kan se en tydlig koppling till dinosaurierna. De var aldrig så stora som strax innan de dog ut. Det vi ser är troligen slutfasen av den fria bilismen såsom vi känner den idag. Men under den fasen kan det vara bra att orientera sig om vad som händer. Ett vanligt fel i den mediala debatten är att man drar alla SUV-ar över en (bergs-)kam och kallar dem stadsjeepar, alternativt med statistik visar att det är i Jämtlands mest avlägsna orter som de flesta ägarna finns. Ett mer offensivt sätt att närma sig den SUV-fauna vi ser på vägarna är att betrakta dem ur ägarnas synvinkel, vad är det de vill säga oss andra? Här kommer några exempel.

 

 • ”You-don´t-wanna-fuck-with-me-because-I´m-gonna-squash-you-like-a-bug-on-the tarmac”-jeppen i jättejeepen. Är på kant med det överreglerade samhället. Kör amerikanskt, ju större desto bättre och betalar gladligen 20 spänn milen i skatt bara för att kunna protestera mot systemet och få andra att känna sig som något som helst borde flytta sig till dikesrenen trots att det är han som har terrängförmågan!

   

 • Lord-of-the-manor-drömmaren. Köper sig en hysteriskt dyr Range Rover för att kunna stoppa in den lilla hunden och oljerocken i, på väg till skolan med barnen eller till stallet på kvällen. Säljer den sedan efter tre år för en femtedel av nybilspriset och tycker det var det värt.

   

 • Att-vilja-men-inte-våga-sapiens: Vanlig i ex Sverige. Har gått och suktat i många år, men inte vågat komma till skott för vad skulle grannarna säga. Problemet är löst, nu finns det en Volvo med lagom mycket av de tuffa attributen.

   

 • Den-heltigenom-bisarre velputten: Köper ett europeiskt eller japanskt terrängjärn för 700.000 kronor och extrautrustar den sedan med lågprofildäck för 40.000! För dessa pengar har man nu fått en bil med sportbilens framkomlighet och jeepens kurvtagingsförmåga. Ett fascinerande uttryck för vår designfixerade samtid där utseende eliminerar all form av vettig funktion. En bil för 740.000 som fungerar bäst när den nyvaxad parkeras under en gatlykta en regnig kväll.

   


Kommentarer:
Postat av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

2007-02-23 @ 04:00:37

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits